Wettelijk kader ervaringsdeskundigen

Wettelijk kader ervaringsdeskundigen

Steeds meer ervaringsdeskundigen gaan aan de slag binnen de geestelijke gezondheidszorg of doen beleidswerk. Een aangepast statuut en wettelijk kader ontbreken echter nog.

Het huidige sociale zekerheids- en arbeidsrecht is onvoldoende flexibel. Onder andere hierdoor werken de meeste ervaringsdeskundigen als onbetaalde vrijwilliger. OPGanG wil een bijdrage leveren tot de ontwikkeling van een statuut en wettelijk kader voor ervaringsdeskundigen. Daarom lieten we een onderzoek uitvoeren over dit onderwerp door het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven. Hieruit blijkt dat het uitwerken van één statuut niet de te volgen weg is. We moeten eerder werk maken van het bekendmaken, correct toepassen en verbeteren van bestaande statuten en maatregelen. OPGanG gaat hiermee aan de slag, samen met geïnteresseerde partners.

Publicaties

Het tewerkstellingsstatuut van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg

OPGanG liet het onderzoek 'Het tewerkstellingsstatuut van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg' uitvoeren door het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven. Hieruit blijkt dat het uitwerken van één statuut niet de te volgen weg is. We moeten eerder werk maken van het bekendmaken, correct toepassen...