App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen

  • Gepubliceerd op 18/11/2020

Voor de coronacrisis gaven bijna 1 op de 3 Vlamingen aan niet goed in hun vel te zitten maar ondertussen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van nog meer mensen onder druk staat. Maar hoe help je nu een vriend die bang is en het niet meer ziet zitten?
Om net die hulp te leren aanbieden, lanceert Rode Kruis-Vlaanderen vandaag de gratis app 'Houvast' voor eerste hulp bij psychische problemen. Een laagdrempelige manier om jou het nodige zelfvertrouwen te geven om iemand in je omgeving te helpen én jezelf niet uit het oog te verliezen.

De app ‘Houvast’ geeft je actiegerichte tips om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, ook met deze coronacrisis. Met deze app willen we mensen sterker maken om anderen in hun omgeving (familie, vrienden, collega’s…) te durven helpen en het gesprek met hen aan te gaan. De app ‘Houvast’ richt zich op iedereen boven de 16 jaar. Het is, nu meer dan voorheen, nodig dat we er zijn voor elkaar. Deze app toont hoe we dat kunnen doen.

De app ‘Houvast’ vormt het derde luik in het Eerste Hulp bij Psychische Problemen-pakket. Vorig jaar werd  het handboek 'Luister! Eerste hulp bij psychische problemen' en de opleiding 'Eerste hulp bij psychische problemen' gelanceerd. Deze app bouwt verder op het evidence based boek ‘Luister!’ en de bijhorende opleiding die is samengesteld door een sterke groep partners in de geestelijke gezondheidszorg.

Bedoeling van deze eerste hulp is dat je signalen leert herkennen als iemand het psychisch moeilijk heeft, concrete tips ontdekt hoe je zelf kan helpen én hoe je iemand kan begeleiden naar verdere hulp. Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom reiken we tips en tools aan zoals een zelfzorgplan, een dagboek, me-time... om je eigen welzijn te versterken.

Tijd om de app ‘Houvast’ te ontdekken én roep vrienden, familie en collega’s op om hetzelfde te doen. Meer info vind je op www.rodekruis.be/ehbp