OPGanG Nieuws

Mee-leven met iemand die aan zelfdoding denkt

  • Gepubliceerd op 26/04/2024

Hogeschool Odisee en Zelfmoord1813 lanceerden een nieuwe website mee-leven.be, voor naasten van een suïcidaal gezinslid. De website is opgebouwd rond de getuigenissen van lotgenoten, biedt tips rond zelfzorg en een handige toolbox.

Hospitalisatieverzekeringen moeten kosten na suïcidepoging dekken

  • Gepubliceerd op 25/04/2024

In het Federaal parlement werd afgelopen week een wetsvoorstel goedgekeurd dat verzekeraars verplicht om kosten ten gevolge van een suïcidepoging te dekken via de hospitalisatieverzekering.

Hoe apps kunnen helpen om onze mentale gezondheid te verbeteren

  • Gepubliceerd op 24/04/2024

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde een rapport dat stelt dat digitale hulpmiddelen en apps kunnen helpen bij depressie, angst en slaapstoornissen en een deel van de oplossing kan bieden voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg.

Nieuw online platform voor psychologische hulp voor jongeren

  • Gepubliceerd op 10/11/2023

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits lanceert samen met OnlinePsyhulp een nieuw online platform speciaal voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychische moeilijkheden.

Iedereen verdient een Mentaalmaatje!

  • Gepubliceerd op 13/10/2023

Op de Werelddag Geestelijke Gezondheid lanceren het Vlaams Patiëntenplatform en Familieplatform het 'mentaalmaatje'. 

Nieuwe angstmodule binnen OnlinePsyHulp

  • Gepubliceerd op 07/06/2023

OnlinePsyHulp biedt voortaan ook laagdrempelige online hulpverlening aan voor angst en stress. Deze hulp is gratis en kan op anonieme basis.

Vacature: Begeleider groepen geestelijke gezondheid

  • Gepubliceerd op 17/05/2023

Versterk jij de stem van ervaringsdeskundige patiëntenvertegenwoordigers in de geestelijke gezondheid? Het Vlaams Patiëntenplatform zoekt iemand die deeltijds (50%) ervaringsdeskundige patiëntenvertegenwoordigers wil ondersteunen in de regio Vlaams-Brabant.

Netwerkdag OPGanG

  • Gepubliceerd op 09/05/2023

Na een jaartje uitstel organiseerde OPGanG opnieuw een netwerkdag. Tijdens deze netwerkdag nodigen we de OPGanG leden uit om elkaar beter te leren kennen en in te zetten op verbinding tussen de verenigingen. 

Waar kan ik terecht voor online (zelf)hulp?

  • Gepubliceerd op 23/03/2023

De laatste jaren zijn er in Vlaanderen heel wat tools ontwikkeld die suïcidale personen kunnen helpen om met hun zelfmoordgedachten om te gaan of voorbereid te zijn op een suïcidale crisis.

Word jij een luisterheld bij hulplijn Tele-Onthaal ?

  • Gepubliceerd op 17/02/2023

Word deel van het vrijwilligersteam bij de grootste hulplijn van Vlaanderen en maak een verschil in het leven van mensen die het moeilijk hebben.