Waar kan ik terecht voor online (zelf)hulp?
De laatste jaren zijn er in Vlaanderen heel wat tools ontwikkeld die suïcidale personen kunnen helpen om met hun zelfmoordgedachten om te gaan of voorbereid te zijn op een suïcidale crisis.
De laatste jaren zijn er in Vlaanderen heel wat tools ontwikkeld die suïcidale personen kunnen helpen om met hun zelfmoordgedachten om te gaan of voorbereid te zijn op een suïcidale crisis.
Word deel van het vrijwilligersteam bij de grootste hulplijn van Vlaanderen en maak een verschil in het leven van mensen die het moeilijk hebben.
Op 8 februari vond de vijfde Vlaamse Hersteldag plaats in kunstencentrum VIERNULVIER in Gent. Het werd een inspirerende ontmoetingsplaats voor alle deskundigen die de herstelvisie in de praktijk omzetten. “Met meerdere petten op richten herstel” stond als ondertitel bij het thema “Multideskundigheid: petje af!”.
In januari 2023 maakten we opnieuw een overzicht van de terugbetaling die elk ziekenfonds aan zijn leden biedt voor psychotherapie en psychologische begeleiding.
Vanuit de Federale overheid wordt het aanbod van psychologische zorg geleidelijk versterkt voor het hele land. Er is een terugbetaling voorzien voor sessies psychologische zorg die de financiële toegankelijkheid vergroten en de drempel naar zorg doen afnemen.
Vzw Psyche organiseert een cursus voor ervaringsdeskundigen die een HEE! herstelgroep willen begeleiden. Lees hier wat dit inhoudt en hoe je je kandidaat kan stellen.
Van 1 tot 10 oktober vindt de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats waarbij het belang van Geestelijke Gezondheid en veerkracht in de kijker worden gezet. Dit jaar staat de 10-daagse in het teken van 'kracht'.
Op 26 april werd de 'Kom uit je Kop' campagne gelanceerd samen met een ondersteunende website. Omdat bijna 3 op de 4 zelfdodingen in Vlaanderen door mannen gebeurt, wil deze campagne psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigen om 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken die het best bij hen past.
Op de 7de Wereld Eetstoornis Actiedag lanceert het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert vzw en patiënten- en familieorganisatie ANBN vzw een digitale toolkit eetstoornissen voor ouders. Deze toolkit geeft informatie, tips en advies bij haperend eetgedrag en bij ernstigere eetproblemen.
Het Vlaams Patiëntenplatform, VLOGG, Familieplatform en Similes organiseren een vierdelige webinar reeks over het inschakelen van ervaringsdeskundigen. Bekijk hier de Webinars, presentaties en andere interessante documenten van de webinar reeks.