OPGanG Nieuws

Bekijk hier onze Webinar reeks 'Ervaringsdeskundigen aan de slag in jouw zorgorganisatie?!'

  • Gepubliceerd op 05/04/2022

Het Vlaams Patiëntenplatform, VLOGG, Familieplatform en Similes organiseren een vierdelige webinar reeks over het inschakelen van ervaringsdeskundigen. Bekijk hier de Webinars, presentaties en andere interessante documenten van de webinar reeks.

Webinar reeks 'Ervaringsdeskundigen aan de slag in jouw zorgorganisatie?!'

  • Gepubliceerd op 25/01/2022

Het Vlaams Patiëntenplatform, VLOGG, Familieplatform en Similes organiseren een vierdelige webinar reeks over het inschakelen van ervaringsdeskundigen.
Voor wie? De webinars zijn gericht op directies, beleidsmedewerkers, HR verantwoordelijken ... van zorgvoorzieningen in de GGZ, maar iedereen die geïnteresseerd is is welkom!

Psychiaters over dwang en vrijheidsbeperking: ‘Minder afzonderingskamers dwingt je om creatiever met crisissen om te gaan’

  • Gepubliceerd op 25/01/2022

Is dwangvrije psychiatrische zorg mogelijk? Vaak wel, al staan hulpverleners soms voor aartsmoeilijke dilemma’s. Vijf psychiaters uit vier ziekenhuizen vertellen hoe zij dagelijks schipperen tussen autonomie en veiligheid: “Wat als niet ingrijpen even grote risico’s inhoudt als wel ingrijpen?”

Vacatures UilenSpiegel vzw

  • Gepubliceerd op 14/01/2022

Patiëntenvereniging UilenSpiegel is op zoek naar drie nieuwe medewerkers. Ervaringsdeskundigheid kan hierbij een meerwaarde betekenen. Bekijk hier de vacatures.

Infomoment terugbetaling psychologische zorg

  • Gepubliceerd op 04/11/2021

Sinds 1 september 2021 is er een nieuwe overeenkomst rond de terugbetaling van psychologische zorg. Samen met de experten van de FOD Volksgezondheid organiseerde OPGanG een infomoment voor de leden van patiënten- en familieverenigingen.

Ontdek de vernieuwde 'weer-op-gang' kaart van OPGanG!

  • Gepubliceerd op 28/10/2021

OPGanG, de Open Patiëntenkoepel Geestelijke Gezondheid, lanceerde een paar jaar geleden de ‘weer-op-gang’ kaart voor (ontslagnemende) patiënten uit psychiatrische instellingen. Deze kaart helpt hen die uit een opname komen of steun en lotgenoten zoeken, op weg naar zelfhulpgroepen of initiatieven van ervaringsdeskundigen. Recent werd het ontwerp van deze kaart vernieuwd!

Team vrijwillige ervaringsdeskundigen draagt inloophuis T'hus

  • Gepubliceerd op 30/07/2021

Een inloophuis is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De kracht van deze plek zit in het feit dat mensen zich niet moeten aanmelden, geen intakeprocedure hoeven doorlopen of een doorverwijzing op zak moeten hebben. Welkom in T'hus in Waregem.

Informatie 19 Centra Geestelijke Gezondheidszorg gebundeld op gezamenlijke website

  • Gepubliceerd op 07/07/2021

De Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn gespecialiseerd in de preventie en behandeling van ernstige psychische problemen. In Vlaanderen zijn er 19 CGG. Voortaan zijn ze allemaal terug te vinden onder één digitaal dak: www.centrageestelijkegezondheidszorg.be.

Bevraging arbeidsongeschiktheid & vrijwilligerswerk

  • Gepubliceerd op 30/06/2021

Ben je psychisch kwetsbaar, onder ziektestatuut (arbeidsongeschikt) en ondervind je problemen wanneer je vrijwilligerswerk doet of wenst te doen? Neem dan deel aan deze korte bevraging. Dit kan tot en met 31 juli 2021.

Chatdienst patiëntenrechten

  • Gepubliceerd op 28/06/2021

De ombudsdienst geestelijke gezondheid heeft sinds kort een chatmogelijkheid. Heb je vragen over je rechten als patiënt of heb je een klacht over je behandeling, surf naar de chatroom.