Update: terugbetaling psychotherapie en psychologische begeleiding door de mutualiteiten

  • Gepubliceerd op 08/03/2018

Het Vlaams patiëntenplatform en OPGanG maakten een overzicht van de terugbetaling van psychotherapie en psychologische begeleiding door de mutualiteiten. De terugbetaling van consultaties bij een psycholoog, psychotherapeut of klinisch orthopedagoog zijn niet inbegrepen in de verplichte ziekteverzekering. Ziekenfondsen betalen hier soms een deel van terug. Het gaat om aanvullende voordelen en diensten die verschillen per ziekenfonds. In ons overzicht vind je de terugbetaling die voorzien wordt door de ziekenfondsen. 

Daarnaast vind je een samenvattend document dat op één pagina samenvat welke terugbetaling elk ziekenfonds biedt. Er is een versie voor de doelgroep kinderen en jongerenen een versie voor de doelgroep Volwassenen. Dit overzicht kan aan de muur gehangen worden in wachtzalen van psychologen, psychotherapeuten en klinisch orthopedagogen. Zorgverleners en patiëntenverenigingen die geregeld patiënten doorverwijzen naar psychologische hulpverlening kunnen dit document bij de telefoon klaarleggen om zo snel de juiste informatie te kunnen geven.

We betreuren dat er nog steeds 2 ziekenfondsen zijn die geen terugbetaling voorzien voor de doelgroep volwassenen. In vergelijking met vorig jaar is dit echter een verbetering.

Naar de documenten.