Website ter preventie, detectie en herstel van burn-out

  • Gepubliceerd op 09/04/2019

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lanceerde op 08 april 2019 een campagne ter preventie, detectie en herstel van burn-out. Bij de campagne hoort ook een website, waar informatie en tips worden gegeven: stressburnout.belgie.be.

In België worden 130.000 werknemers en 5600 zelfstandigen meer dan een jaar geconfronteerd met mentale aandoeningen. Voor Burn-out bestaat geen officiële diagnose en er bestaan verschillende definities. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen burn-out en andere lichamelijke of mentale aandoeningen zoals depressie of angststoornissen.

Verschillende factoren kunnen aanleiding zijn tot een burn-out: emotionele uitputting en gebeurtenissen op het werk. “Het komt erop aan om verplichtingen en risicofactoren voldoende te balanceren met hulpbronnen die je energie geven.” vertelt minister De Block. “Een kwestie van alles in evenwicht te brengen.”

Burn-out is niet enkel een individueel probleem maar ook een ziekte van onze tijd. Ze komt zowel voor bij werknemers, ambtenaren, zelfstandigen als vrije beroepers. Iedereen kan ermee in aanraking komen en vaak ontbreekt de kennis om er mee om te gaan.

De website wil een antwoord bieden op heel wat vragen: wat kun je zelf doen om je lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn te verbeteren? Hoe herken je of een collega burn-outsymptomen vertoont en hoe kan je hem/haar ondersteunen? Bij welke instanties kan je terecht voor ondersteuning? Wat kan je als werkgever doen om burn-out te voorkomen of werknemers na burn-out opnieuw te integreren op de werkvloer? Welke financiële tussenkomsten kan je krijgen van je ziekenfonds? Enz.

Bron: Persbericht Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block