OPGanG Nieuws

Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp lanceren toolbox 'Hoe communiceer ik over mijn ziekte op het werk?'

  • Gepubliceerd op 20/01/2021

Hoe communiceer je over je ziekte op het werk op een manier die voor jou comfortabel is en een goede (her)start mogelijk maakt? Het Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp werkten hierover een toolbox uit.

Vacature Algemeen Directeur UilenSpiegel

  • Gepubliceerd op 18/12/2020

UilenSpiegel wil zijn organisatie graag versterken met een directeur die de algemene leiding voert over de vzw en in samenwerking met het bestuur, de vele vrijwilligers en de medewerkers de vereniging verder uitbouwt.

Na de voedings- en bewegingsdriehoek nu ook de geluksdriehoek

  • Gepubliceerd op 09/12/2020

Met de juiste eet- en beweeggewoontes blijf je langer fit en gezond. Daarom ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de voedings- en bewegingsdriehoek. Die driehoeken hangen intussen aan ontelbare Vlaamse koelkasten, klasmuren en dokterspraktijken als duidelijke leidraad. Maar onze mentale gezondheid is natuurlijk net zo belangrijk: zou het niet fijn zijn als we allemaal een beetje gelukkiger worden? Met dat idee in het achterhoofd verzamelde Gezond Leven samen met een groep experten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk en balde die kennis samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek.

Onderzoek wilsonbekwaamheid Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)

  • Gepubliceerd op 30/11/2020

Bent u een persoon met (beginnende) dementie of heeft/had u ooit geestelijke gezondheidsproblemen en werd daarbij uw beslissingsbekwaamheid in vraag gesteld? Uw ervaring interesseert ons.

App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen

  • Gepubliceerd op 18/11/2020

Voor de coronacrisis gaven bijna 1 op de 3 Vlamingen aan niet goed in hun vel te zitten maar ondertussen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van nog meer mensen onder druk staat. Maar hoe help je nu een vriend die bang is en het niet meer ziet zitten?
Om net die hulp te leren aanbieden, lanceert Rode Kruis-Vlaanderen vandaag de gratis app 'Houvast' voor eerste hulp bij psychische problemen. Een laagdrempelige manier om jou het nodige zelfvertrouwen te geven om iemand in je omgeving te helpen én jezelf niet uit het oog te verliezen.

Online platform checkjezelf.be uitgebreid om Vlamingen mentaal te versterken

  • Gepubliceerd op 09/11/2020

Terwijl de coronacijfers blijven stijgen, verliezen veel Vlamingen de moed. Plannen vallen weg, ons sociale leven staat on hold. Omdat de crisis iedereen ook mentaal zwaar treft, lanceerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, checkjezelf.be. Dit platform helpt Vlamingen om mentaal fit te blijven met tips, oefeningen en verhalen. Vandaag wordt het platform uitgebreid met nieuwe thema’s die vooral een positieve boodschap willen brengen.

Word chatvrijwilliger bij de zelfmoordlijn

  • Gepubliceerd op 02/11/2020

Tegen eind 2021 wil de Zelfmoordlijn zowel de openingsuren van de chat als haar aantal chatvrijwilligers verdubbelen. Daarvoor hebben ze hulp nodig!

Onderzoek Covid en Geestelijke gezondheid - Hoge Gezondheidsraad

  • Gepubliceerd op 21/10/2020

De Hoge Gezondheidsraad ontwikkelde in mei een advies over psychosociale opvang tijdens de covid- 19 pandemie. In dit advies werd de balans opgemaakt van de psychische problemen als gevolg van de Covid-19- pandemie, hun waarschijnlijke verdere evolutie en de middelen om ze op middellange en lange termijn aan te pakken. Gezien het unieke en evoluerende karakter van deze pandemie worden deze aanbevelingen momenteel herzien. Voor deze herziening heeft de werkgroep een vragenlijst ontwikkeld die tot doel heeft expertise te verzamelen van professionals in het veld en van patiënten en mantelzorgen.

Campagne Vlaamse Ouderenraad: Kopzorgen verdienen zorg

  • Gepubliceerd op 19/10/2020

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat is er amper. Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. “Kopzorgen verdienen zorg, op elke leeftijd,” vindt de Vlaamse Ouderenraad. De organisatie lanceert daarom op www.kopzorgen.be een opvallende campagne.

Hoe groot is de mentale impact na een half jaar coronamaatregelen? "Hier gaat een prijs voor betaald worden"

  • Gepubliceerd op 15/09/2020

Exact een half jaar geleden is ons leven ingrijpend veranderd, want op 14 maart gingen de eerste van een hele reeks coronamaatregelen in. Hoe groot was de mentale impact daarvan en wat met de toekomst nu de donkerste periode van het jaar voor de deur staat? We vroegen het psychiater Dirk De Wachter en psycholoog Inez Germeys. "Ik denk dat deze situatie meer op lange dan op korte termijn een belangrijk psychisch effect gaat hebben", zegt Germeys.