Evenementen

Hieronder vind je evenementen die interessant zijn voor patiënten(vertegenwoordigers) en ervaringsdeskundigen.

Infosessie terugbetaling psychologische zorg

Naar aanleiding van de nieuwe overeenkomst rond de terugbetaling van psychologische zorg organiseert OPGanG een infomoment en brainstormsessie.

Samen met de experten van de FOD Volksgezondheid willen we de juiste informatie bezorgen tijdens een infomoment. Daarnaast is er in de nieuwe overeenkomst ook aandacht voor de rol van ervaringsdeskundigen. We willen graag samen met ervaringsdeskundigen nadenken op welke manier deze rollen ingevuld kunnen worden. Dit gaat enerzijds over het betrekken van ervaringsdeskundigen binnen de netwerken in kader van deze conventie. Anderzijds is er ook een opdracht voor ervaringsdeskundigen om deel uit te maken van de groepssessies die aangeboden zullen worden.

 • 27/10/2021
 • Kantoor Vlaams Patiëntenplatform of Digitaal
 • Enkel op uitnodiging

Archief

Volgende evenementen zijn reeds afgelopen.

Netwerkdag OPGanG

Op donderdag 21 oktober 2021 vindt de jaarlijkse OPGanG-netwerkdag plaats. Tijdens deze dag nodigen we de kern- en netwerkleden van OPGanG uit om elkaar beter te leren kennen.

 • 21/10/2021
 • Digitaal of fysiek
 • Enkel op uitnodiging

Vorming Fondsenwerving

In opvolging van de netwerkdag organiseert OPGanG i.s.m. Trefpunt Zelfhulp een vorming rond fondsenwerving. De financiering van een vereniging is vaak een hele uitdaging maar ook een belangrijke factor voor een goede werking. Denk bijvoorbeeld maar aan het budget dat nodig is om drukwerk te voorzien, het onderhoud van een website,... Bij de zoektocht naar extra inkomsten kunnen verschillende vragen ter sprake komen binnen de vereniging: Hoe pak je fondsenwerving het best aan? Kan je beroep doen op subsidies? Kan je aan bedrijven om sponsoring vragen? Heeft dit invloed op de autonomie van de werking? Vragen we een bijdrage aan de leden?

Tijdens deze vorming geeft Trefpunt Zelfhulp advies, vorming en begeleiding om de nodige fondsen te zoeken en je financiën te beheren. Samen met de deelnemers wordt er gekeken wat er voor de groep mogelijk, haalbaar en wenselijk is op het vlak van fondsenwerving.

Gezien de huidige coronamaatregelen zullen we de vorming online laten doorgaan.

Praktisch

 • Wanneer: Donderdag 3 juni, 18.30-20.00u
 • Waar: Online via ZOOM
 • Kostprijs: Gratis
 • Voor wie: Leden van OPGanG verenigingen (kern- en netwerkleden)

Inschrijven kan tot tot 31 mei via simon.ector@vlaamspatientenplatform.be.

 • 03/06/2021
 • Online
 • Open evenement

Wereld Eetstoornis Actiedag

De zesde Wereld Eetstoornis Actiedag op 2/6 staat in het teken van gelijkwaardigheid. Daarom nodigen we je uit voor een ludieke en (plant)aardige actie in het Inloophuis in Leuven!

#Equity4EatingDisorders

Zoals alle mensen met een eetstoornis andere voedingsbodems, wortels, groeiprocessen, eigenschappen, beperkingen en kansen hebben, zo zijn ook planten heel uniek. En toch zijn het allemaal planten die we met zorg kunnen doen groeien, waar we van kunnen genieten en plezier aan kunnen beleven.

Kies je plant, kies je pot, laat hem puur of beschilder hem zoals je wil!

Voor een vrije bijdrage ten voordele van ANBN heb je een eigen portie groeistof en een symbool voor de gelijkwaardigheid van alle personen met een eetstoornis.

Waarom gelijkwaardigheid?

ANBN vindt dat mensen met elke vorm van eetstoornis en met eender welke geschiedenis en achtergrond recht hebben op een gepaste behandeling en ondersteuning bij herstel.Barrières die hulp zoeken en herstel in de weg staan dienen erkend en aangepakt te worden.

Concreet

Op woensdag 2/6 ben je tussen 14u en 18u welkom in het Inloophuis in Leuven. We werken met tijdssloten per uur en zullen zoveel mogelijk buiten op de koer aan de slag zijn, met zorg voor hygiëne, afstand tussen werkplaatsen en veiligheid. Er zijn ervaringsdeskundigen aanwezig voor een gesprekje en er is voldoende materiaal aanwezig om jouw unieke creatie vorm te geven.

Kan je er die dag niet bij zijn, maar wil je onze actie graag steunen, zodat wij mensen kunnen helpen groeien?

Dan kan je een vrije bijdrage overmaken op het rekeningnummer van ANBN: BE05 7360 1605 4675, met vermelding 'WEA-2 juni'. Giften vanaf 40€ komen in aanmerking voor een fiscaal attest. Wil je graag zo'n fiscaal attest ontvangen? Voeg dit dan toe aan je mededeling ('WEA-2 juni - fiscaal attest').

We vragen wel om je op voorhand aan te melden zodat we zicht hebben op het aantal aanwezigen.

 • 02/06/2021
 • Inloophuis ANBN Leuven (Blije Inkomststraat 113)
 • Open evenement

Tweede Staten Generaal Geestelijke Gezondheidzorg

Op zaterdag 20 maart wordt de tweede Staten Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg georganiseerd. De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg is een sectorbreed platform, bestaande uit professionals, beroepsfederaties, zorgorganisaties, ervaringsdeskundigen, familieleden en sympathisanten die ijveren voor een betere geestelijke gezondheidszorg.

In de tweede Staten-Generaal wordt er verslag uitgebracht aan de bredere sector over de werkzaamheden – het volledige programma vindt u hier. Er wordt voorgesteld om verder te werken op het ingeslagen pad, en verdiepend te werken door meer in te zoomen op de zorg voor kinderen en jongeren en de betrokkenheid van de context. Ten slotte leggen worden de opmerkingen voorgelegd aan de bevoegde ministers, resp. minister Frank Vandenbroucke en minister Wouter Beke. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Dirk Draulans en Guy Tegenbos.

Deelname aan de Staten-Generaal is gratis; de inschrijvingen voor de editie 2021 zijn geopend.

 • 20/03/2021 Voormiddag
 • Online
 • Congres / Open evenement

Het tiende GGZ-congres: een feest waard!

Het tiende geestelijke gezondheidscongres: een feest waard! is uitgesteld.

Het congres is verplaatst naar woensdag 3 en donderdag 4 februari 2021.

De locatie blijft onveranderd: afspraak op campus Drie Eiken van UA in Wilrijk, Antwerpen.

Programma en inschrijven vanaf 1 september op www.ggzcongres.be

Professor em. Bernard Sabbe neemt de openingslezing voor zijn rekening.

 • 03/02/2021
 • Campus Drie Eiken, Universiteit Antwerpen, Wilrijk
 • Congres / Open evenement

Congres Familieplatform Geestelijke Gezondheid: Gewone kinderen in bijzondere omstandigheden

Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid organiseert op 26 november 2020 een KOPP/ KOAP-congres met als centraal thema ‘Gewone kinderen in bijzondere omstandigheden’.

Elk kind moet kind kunnen zijn. Sommige omstandigheden kunnen hierbij een uitdaging vormen. Dan is het belangrijk hen zodanig te ondersteunen dat zij veerkrachtig met hun situatie om kunnen gaan. Tijdens het congres staan we stil bij een aantal wetenschappelijke inzichten en bieden we concrete methodieken om rond KOPP aan de slag te gaan.

Volgende sprekers nemen deel:

 • Prof. Dr. Maarten Vansteenkiste
 • Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens
 • Prof. Dr. Gilbert Lemmens

Kostprijs deelname:

 • Standaard-tarief: €90
 • Studenten van hogeschool of universiteit (mits voorleggen studentenkaart): €70
 • Leden van familie-organisaties: €50

https://familieplatform.be/kopp-congres-gewone-kinderen-in-bijzondere-omstandigheden/

 • 26/11/2020
 • Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem (Antwerpen)
 • Open evenement

Vorming fondsenwerving

In opvolging van de netwerkdag van 2019 organiseert OPGanG i.s.m. Trefpunt Zelfhulp een vorming rond fondsenwerving. De financiering van een vereniging is vaak een hele uitdaging maar ook een belangrijke factor voor een goede werking. Denk bijvoorbeeld maar aan het budget dat nodig is om drukwerk te voorzien, het onderhoud van een website,... Bij de zoektocht naar extra inkomsten kunnen verschillende vragen ter sprake komen binnen de vereniging: Hoe pak je fondsenwerving het best aan? Kan je beroep doen op subsidies? Kan je aan bedrijven om sponsoring vragen? Heeft dit invloed op de autonomie van de werking? Vragen we een bijdrage aan de leden?

Tijdens deze vorming geeft Trefpunt Zelfhulp advies, vorming en begeleiding om de nodige fondsen te zoeken en je financiën te beheren. Samen met de deelnemers wordt er gekeken wat er voor de groep mogelijk, haalbaar en wenselijk is op het vlak van fondsenwerving.

Gezien de huidige coronamaatregelen zullen we de vorming gelijktijdig deels fysiek en deels online laten doorgaan. De plaatsen om fysiek of online aanwezig te zijn, zijn beperkt. Laat dus tijdig iets weten als je je wilt inschrijven en op welke manier je wilt deelnemen.

Praktisch

Wanneer: Donderdag 29 oktober, 18.30-20.00u

Waar: Vergaderzaal Vlaams Patiëntenplatform/Online via ZOOM

Kostprijs: Gratis

Voor wie: Leden van OPGanG verenigingen (kern- en netwerkleden)

Inschrijven tot 22 oktober via simon.ector@vlaamspatientenplatform.be. Vermeld hierbij zeker op welke manier je wilt deelnemen!

 • 29/10/2020
 • Vlaams Patiëntenplatform, Groenveldstraat 15 3001 Heverlee / Online via ZOOM
 • Presentatie / Enkel op uitnodiging

Webinar Forum Ups & Downs

Op zaterdag 10 oktober organiseert Ups & Downs hun jaarlijkse Forum. Dit jaar wordt het – vanwege corona – voor het eerst een online webinar. Voordeel: je kan zomaar, vanuit je luie zetel, een bijzonder boeiend programma volgen, zonder dat je je daarvoor hoeft te verplaatsen!

Op het programma staan onder meer Mathieu Cleuren en prof. Philippe Delespaul. Klik hier voor het gedetailleerde programma.
Thema: ‘Verbonden zijn ondanks afstand’.

Deelnameprijs: 5 euro. Eenmaal ingeschreven, ontvang je een bevestigingsmail met alle noodzakelijke informatie.
Inschrijven kan tot en met 7 oktober.

Inschrijven kan hier.

 • 10/10/2020
 • Webinar
 • Open evenement

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid: samen veerkrachtig

Van 1 tot 10 oktober worden honderden ‘geestelijk gezonde’ acties georganiseerd, naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.
Ook jij kan zelf de handen uit de mouwen steken en een eigen evenement in elkaar boksen. Zet je creatief en organisatorisch talent op scherp en bedenk een leuke actie.

Vlaamse actie: Spreuken in het straatbeeld
In 2019 deden heel wat lokale besturen en organisaties mee aan de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’. Het was een groot succes. En op algemeen verzoek herhalen we deze actie daarom dit jaar, maar met nieuwe spreuken!
Verras opnieuw mensen met fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen, quotes om even bij stil te staan. Met de spreukenactie willen we niet alleen een glimlach op het gezicht van mensen toveren, maar tegelijkertijd mensen doen nadenken over hun geestelijke gezondheid en het belang van sociale verbondenheid daarbij. Een document met tips rond deze actie kan je aanvragen bij jouw Logo.

Nog meer inspiratie nodig?
Wat denk je van een wandeling, (online) workshops en infosessies, een babbelstoel, burenhulp of een luisterlijn? Alles kan en mag, zo lang ze maar aanzetten om stil te staan bij de eigen geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat we er nog altijd te veel over zwijgen en praten net een deel van de oplossing is. Meer ideeën vind je terug in onze inspiratiegids die er binnenkort aankomt. Of wil je liever een Te Gekke veertocht organiseren? Neem dan onze Gids voor Te Gekke veertochten erbij.
Onze communicatietoolkit, met een overzicht van artikels en berichten die je kan gebruiken om jouw activiteit bekend te maken via (sociale) media, kan je aanvragen bij jouw Logo.

Materiaal bestellen?
Voor de 10-daagse van de geestelijke gezondheid bestaat heel wat promotiemateriaal, waaronder affiches, e-mailbanners, etc. Je kan materiaal bestellen via jouw Logo.

https://www.samenveerkrachtig.be/organiseer-mee/zelf-aan-de-slag

 • 01/10/2020
 • Vlaanderen
 • Open evenement

Workshop: Psst! Overkookgevaar

1 op 4 mensen geeft aan dat ze zich niet goed voelen in hun vel. Psychische problemen hebben een grote impact, ook op naasten. Als ouders mentaal worstelen, heeft dat gevolgen voor de kinderen en ook leerlingen ondervinden psychische moeilijkheden. Vroeg of laat word je ermee geconfronteerd in de klas, als hulpverlener of in je omgeving.
Maar wat weten we precies over ‘psychische problemen’? Waar komen ze vandaan? Welke biologische, psychologische en sociale factoren spelen een rol? Hoe worden psychiatrische diagnoses gegeven? En welke impact heeft die diagnose?

In deze nascholing wordt stil gestaan bij alles wat we weten en nog niet weten over psychische problemen.
We onderzoeken in welke mate onze ‘kennis’ over psychische aandoeningen ook een invloed heeft op onze aanpak van kinderen die ermee geconfronteerd worden. Praten wordt aangeraden als oplossing, maar hoe praat je met kinderen en jongeren hierover? Hoe kunnen we preventief openheid creëren zodat kinderen hier ook durven over spreken?

We stellen een methodiek aan je voor die je kan inzetten bij het werken met kinderen vanaf 10 jaar.

Deelnamekost: 50 € (inclusief boek van Brenda Froyen, dat u wordt toegestuurd)

Vragen? mail naar Katleen.hoing@familieplatform.be.

 • 09/09/2020 9, 16 of 23 september van 9.30-11.30u
 • Webinar
 • Open evenement

Fietstocht 40 jaar ANBN

ANBN wordt 40 jaar.
Dat brengen we graag extra onder de aandacht.

Daarom fietsen we van maandag 24 augustus tot en met vrijdag 28 augustus 2020 doorheen Vlaanderen. Met een groep van 16 deelnemers trekken we langs de verschillende gespecialiseerde eetstoorniscentra en verschillende van onze deelwerkingen.

Ben je gezond, hou je van (recreatief) fietsen en heb je zin om in een groep van 16 een Vlaamse tour te maken? Dan is deze fietstocht zeker iets voor jou! 

Een wielertoerist hoef je niet te zijn. We rekenen op een gemiddelde snelheid van 15 km per uur, dus met een goede stadsfiets kom je al ver. Elke dag rijden we tussen de 55 en 85 km, meestal ongeveer 70 à 75 km.

http://www.anbn.be/fietstocht  

 • 24/08/2020
 • Vlaanderen
 • Open evenement

Vlaamse hersteldagen 2019

Herstelhefbomen: kleine krachten, grote beweging

“Geef mij een steunpunt en ik verplaats de aarde”. De Griekse wiskundige Archimedes wist het al: met de hulp van een hefboom kan je grootse dingen verwezenlijken. Ruim 2200 jaar later bewijzen hefbomen ook in de geestelijke gezondheidszorg hun nut. Denk maar aan herstelondersteunende zorg, ervaringsdeskundigheid, lotgenotencontact, patiënten-participatie, kwartiermaken, buddydiensten,…

De vierde Hersteldagen staan helemaal in het teken van zulke herstelhefbomen. Bescheiden acties, kleine inspanningen kunnen grote veranderingen in gang zetten.

Een klein gebaar, een plek waar geluisterd én gehandeld wordt, daarin schuilt de grote kracht van herstelgericht werken. Mensen laten meespreken, meedenken en meedoen: het zorgt allemaal voor betekenisvolle verandering. Herstelgerichte zorg heeft zijn plaats definitief verworven in de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg, zo veel is duidelijk. Kortom twee dagen tijd voor ontmoeting, gesprek, inspiratie en begeestering.

Nood aan inspiratie? Benieuwd hoe kleine dingen grootse gevolgen kunnen hebben? Of gewoon geprikkeld? Schrijf je nu in.

Het programma van de vierde Vlaamse hersteldagen vind je hier terug.

 • 10/12/2019
 • Congrescentrum Lamot, Mechelen
 • Congres / Open evenement

Tweedaags congres: De familiereflex in het hart van de storm

Het Familieplatform Geestelijke Gezondheid vzw organiseert dit najaar een tweedaags congres. De rode draad doorheen deze tweedaagse is

‘De familiereflex in het hart van de storm’.

Zowel binnen de kinder- en jeugdzorg als volwassenen- en ouderenzorg krijg je als hulpverlener te maken met situaties die gezinnen of families uit evenwicht brengen. Hoe maak je dan als hulpverlener de familiereflex in het hart van de storm? Schrijf je in voor dit prikkelende congres en maak kennis met expertises, methodieken en ervaringen uit binnen- en buitenland.
We verwelkomen op donderdag 21 november 2019 Sara Meddings, klinisch psycholoog verbonden aan ImROC UK, en kinderpsychiater Dr. Binu Singh. Filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi sluit de eerste congresdag af. Presentatrice Fien Sabbe gaat op beide dagen met familieleden in gesprek en wij luisteren mee. Vrijdag 22 november 2019 starten we pittig met onze Nederlandse gast Dr. Jules Tielens en Prof. Dr. Wim Distelmans. Afsluiten op vrijdag doen we met verteller Rob Vanoudenhoven. Welkom!

Schrijf in door te klikken op deze link.

 • 21/11/2019
 • Bluepoint Berchem, Filip Williotstraat 9 2600 Berchem
 • Congres / Open evenement

Drie opvolgingssymposia Globaal plan ervaringsdeskundigheid - 3: Gent

Globaal plan ervaringsdeskundigheid

Na 15 maanden werkzaamheden is het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid tot stand gekomen. Het werd een document van 29 bladzijden waaraan 73 mensen uit 35 organisaties hebben bijgedragen.
Vanuit een herstelvisie werden de kernelementen van ervaringsdeskundigheid onderscheiden en uitgewerkt. Vijf werkgroepen hebben zich intensief ingezet, en het resultaat is in dit document te lezen. Ze werkten vijf elementen uit:

• Mogelijke rollen van ervaringsdeskundigen
• De ervaringsdeskundige aan het werk
• De cultuur van een organisatie waar een ervaringsdeskundige aan de slag gaat
• Coaching en ondersteuning van ervaringsdeskundigen
• Vorming en opleiding tot ervaringsdeskundigen.

Met dit plan willen de initiatiefnemers een basis en een stimulans geven aan de verdere uitrol van ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg. En eventueel ook in andere domeinen van zorg en welzijn; de eerste contacten zijn gelegd.

Drie opvolgingssymposia
Dit najaar organiseren we drie symposia waarin we verder gaan op het rapport.
Telkens gaan onderzoekers, werkgevers en ervaringsdeskundigen met u en met elkaar in gesprek, voortbouwend op het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid.
Focus zal liggen op inzichten en praktijken:

- van werkgevers en hulpverleners die samenwerken met ervaringsdeskundigen
- van ervaringsdeskundigen die hun ervaringen uit hun werkomgeving delen.

Een ervaringsdeskundige in je team!
wo 23 oktober 2019 - Gent, Virginie Lovelinggebouw, telkens van 9u45 - 12u45, onthaal vanaf 9u15

Bevestigde sprekers tot nu toe:

Tanja Gouverneur, Didier Reynaert, Els Draeck

2 panelgesprekken geleid door onze externe moderator Chris Van den Abeele met:
- Bernard Deleersnyder, Rita Wietendaele, Lieve Hoevenaers en Marjolein Deceulaer (werkgevers)
- Kelly Vercaigne, Tom Van den Abeele, Els Ballegeer, Kathy Van Lindt, Sara Vermeire en Rik Van Laeken (ervaringsdeskundigen)

deelnameprijs: ervaringsdeskundige: 10 euro, professional, andere: 20 euro

HIER kan je inschrijven.

 • 23/10/2019 telkens van 9u45 - 12u45, onthaal vanaf 9u15
 • Virginie Lovelinggebouw, Gent
 • Congres / Open evenement

Workshop VZW-wetgeving

Op 17/10/19 om 18u organiseert Familieplatform Geestelijke Gezondheid een workshop rond vzw-wetgeving voor familie-organisaties! Omwille van hervormingen in de vzw-wetgeving is deze workshop zowel interessant voor organisaties die een vzw willen starten, als organisaties die al heel wat ervaring hebben als vzw. Een aantal juristen en fiscalisten van Titeca komen in deze workshop uitleg geven rond belangrijke aspecten van vzw-wetgeving. Via deze link vind je alvast een overzicht van de te bespreken topics.

Inschrijven via ann-sofie.mathe@familieplatform.be.

  • 17/10/2019
  • Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem (Antwerpen)
  • Presentatie / Open evenement

  Netwerkdag OPGanG

  Tijdens de netwerkdag laten we de verschillende patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen aan het woord die lid zijn van OPGanG. Zij stellen hun werking voor aan de netwerkleden, bekijken hun krachten maar ook de knelpunten waar ze tegenaan lopen. Op deze manier kunnen de verschillende verenigingen van mekaar leren.

  Programma

  • 14u00 – 14u10: Verwelkoming

  • 14u10 – 14u25: UilenSpiegel

  • 14u25 – 14u40: Sexual Compulsives Anonymous

  • 14u40 – 14u55: ANBN (Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa)

  • 14u55 – 15u10: Ups&Downs

  • 15u10 – 15u30: PlusVriend

  • 15u30 – 15u45: Pauze

  • 15u45 – 16u45: Netwerking in kleine groepen

  • 16u45 – 17u00: Pauze

  • 17u00 – 17u30: Rapportering

  • 17u30 – 18u00: Broodjesmaaltijd

  • 17/10/2019
  • Groenveldstraat 15, 3001 Heverlee
  • Presentatie / Enkel op uitnodiging

  Drie opvolgingssymposia Globaal plan ervaringsdeskundigheid - 2: Leuven

  Globaal plan ervaringsdeskundigheid

  Na 15 maanden werkzaamheden is het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid tot stand gekomen. Het werd een document van 29 bladzijden waaraan 73 mensen uit 35 organisaties hebben bijgedragen.
  Vanuit een herstelvisie werden de kernelementen van ervaringsdeskundigheid onderscheiden en uitgewerkt. Vijf werkgroepen hebben zich intensief ingezet, en het resultaat is in dit document te lezen. Ze werkten vijf elementen uit:

  • Mogelijke rollen van ervaringsdeskundigen
  • De ervaringsdeskundige aan het werk
  • De cultuur van een organisatie waar een ervaringsdeskundige aan de slag gaat
  • Coaching en ondersteuning van ervaringsdeskundigen
  • Vorming en opleiding tot ervaringsdeskundigen.

  Met dit plan willen de initiatiefnemers een basis en een stimulans geven aan de verdere uitrol van ervaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg. En eventueel ook in andere domeinen van zorg en welzijn; de eerste contacten zijn gelegd.

  Drie opvolgingssymposia
  Dit najaar organiseren we drie symposia waarin we verder gaan op het rapport.
  Telkens gaan onderzoekers, werkgevers en ervaringsdeskundigen met u en met elkaar in gesprek, voortbouwend op het Globaal Plan Ervaringsdeskundigheid.
  Focus zal liggen op inzichten en praktijken:

  - van werkgevers en hulpverleners die samenwerken met ervaringsdeskundigen
  - van ervaringsdeskundigen die hun ervaringen uit hun werkomgeving delen.

  Een ervaringsdeskundige in je team!
  do 10 oktober 2019 - Leuven, Provinciehuis, van 9u45 - 12u45, onthaal vanaf 9u15
  Tanja GouverneurElse TambuyzerEls Draeck2 panelgesprekken geleid door onze externe moderator Chris Van den Abeele met:
  • Jochen Van den Steen, Rita Dekrem en Luk Bevernage (werkgevers)
  • Greet Claes, Nathalie Albert, Bart Buyens en Mich Jonckheere (ervaringsdeskundigen)

  deelnameprijs: ervaringsdeskundige: 10 euro, professional, andere: 20 euro

  HIER kan je inschrijven.

  • 10/10/2019 van 9u45 - 12u45, onthaal vanaf 9u15
  • Provinciehuis, Leuven
  • Congres / Open evenement

  Symposium veerkracht

  Symposium veerkracht: Positieve gezondheid, veerkracht en de kracht van de omgeving

  Inspiratievoormiddag tijdens de week van de Geestelijke Gezondheid.
  Iedereen is kwetsbaar, maar iedereen beschikt ook over een zekere mate van veerkracht. Hoe kan de omgeving positief inwerken op veerkracht? Kom inspiratie opdoen over
  hoe je kunt inzetten op de veerkracht van je doelgroep en je eigen veerkracht.
  CM Gezondheidsfonds streeft naar een zorgzame samenleving met meer levenskwaliteit voor iedereen. Met de organisatie van deze inspiratievoormiddag rond veerkracht willen ze hier op inzetten en een steentje bijdragen.

  PROGRAMMA

  9 uur Welkom - Onthaal met koffie en thee
  9.30 uur Introductie
  9.35 uur Positieve Gezondheid en veerkracht - Nancy Fobe (directeur bij CM)
  9.50 uur Zelf-determinatietheorie en veerkracht - Hermina Van Coillie (Securex)
  10.40 uur Keuze uit 5 workshops
  11.30 uur Pauze
  11.50 uur Herstellen kan je zelf, maar niet alleen - Chantal Van Audenhove (KULeuven)
  12.30 uur Uit het leven gegrepen: Mijn leven op stelten - Krista Bracke ( producer en presentator bij Radio 1)
  12.50 uur Slot
  13 uur Netwerklunch en standenmarkt met good practices rond veerkracht

  75 euro
  Inbegrepen zijn het programma, dranken tijdens de voormiddag en de netwerklunch. Solidariteit is een van de kernwaarden van CM. Is het voor jouw organisatie moeilijk om de deelnameprijs te betalen? Neem dan contact op met ons.

  Meer info vind je HIER.

  Inschrijven kan HIER.

  • 09/10/2019 75 euro Inbegrepen zijn het programma, dranken tijdens de voormiddag en de netwerklunch. Solidariteit is een van de kernwaarden van CM. Is het voor jouw organisatie moeilijk om de deelnameprijs te betalen? Neem dan contact op met ons.
  • RODEBOL Events CommunicatieCampus (gebouw 485), Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent
  • Congres / Open evenement

  Forum Ups&Downs - 13e editie

  De studiedag gaat door in het Guislain vormingscentrum in Gent. Een rits boeiende sprekers tekent present: Geerdt Magiels (wetenschapsfilosoof), Riadh Bahri (VRT-journalist) en Erika Danckaers en haar dochter Anke Stuers-Jespers (ervaringsdeskundigen).
  Uiteraard ontbreekt ook Maaike Cafmeyer, onze 'meter' niet. Zij zal de achtste Ups & Downs-prijs uitreiken. De studiedag richt zich tot personen met een bipolaire stoornis, hun omgeving en hulpverleners.

  PROGRAMMA
  13.00u: Onthaal en registratie
  13.30u: Welkomstwoord door Patrick Colemont, moderator, en inleiding door Rebecca Müller, voorzitter van Ups & Downs vzw.
  13.40u: Erika Danckaers, ervaringsdeskundige en verantwoordelijke van de Ups & Downs regiogroep Brasschaat, en haar dochter Anke Stuer-Jespers, psychologe en oprichtster van vzw KOPPeling: zij geven een getuigenis als moeder/dochter (KOPP).
  14.15u: Geerdt Magiels, bioloog en filosoof, auteur van Ingewikkeld en Al Te Gek en co-auteur van Alles en Niets. In zijn lezing, BiPOLAIR: een mens tussen brein en samenleving, verkent hij de vernieuwing in de geestelijke gezondheid en verdiept hij zich in de
  denkbeelden rond de bipolaire stoornis.
  15.50u:Pauze
  16.20u: Voorstelling nieuwe depressiegids.
  16.30u: Interview met Riadh Bahri, VRT-televisiejournalist. In 2016 verscheen zijn boek “Depressief? Loser” (Borgerhoff & Lamberigts), gebaseerd op de documentaire die Phara de Aguirre maakte voor het magazine KOPPEN rond zijn depressie. Sindsdien geeft hij lezingen over zijn depressie.
  16.45u
  : Achtste uitreiking van de Ups & Downs Prijs door Maaike Cafmeyer, actrice, meter van Ups & Downs.
  17.00u: Afsluiting en receptie met borrelhapjes.

  INSCHRIJVINGEN
  Je kan uiterlijk tot 1 oktober 2019 inschrijven: klik hier.
  Wacht niet te lang met inschrijven, want de zaal loopt snel vol. Je deelname is pas definitief na ontvangst van uw overschrijving. Je krijgt daarvoor geen herinneringsmail of bevestigingsmail toegestuurd.

  Voor meer informatie over programma en inschrijvingen, klik hier.

  • 05/10/2019 13:00u
  • Vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 43 9000 Gent
  • Congres / Open evenement

  10-daagse van de geestelijke gezondheid

  Samen met de Vlaamse Logo’s, het Steunpunt Geestelijke Gezondheid en Te Gek!?, richt het Vlaams Instituut Gezond Leven 10 dagen lang de schijnwerpers op geestelijke gezondheid. En daar kan jij bij helpen. Benieuwd hoe?

  Wat is de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

  Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Doel: ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken. 

  Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. En dat doen we tijdens de 10-daagse. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

  Tijdens de 10-daagse tellen we trouwens af naar 10 oktober: naar de internationale dag van de geestelijke gezondheid of de ‘World Mental Health Day’. Die dag wil bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

  Tijd voor actie!

  Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ roepen we iedereen op om tijdens de 10-daagse een actie te organiseren die mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zet. Die acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners …

  Veerkracht is belangrijk. Want veerkracht zorgt ervoor dat je je - zelfs bij tegenslag - goed in je vel blijft voelen, en dat je er misschien nog sterker uitkomt. Je omringd voelen door mensen en weten dat je op hen kan terugvallen als het even minder gaat, is goed voor je veerkracht. Je kunt elkaars veerkracht ondersteunen en versterken: samen sta je nóg sterker. Dat is waar ‘Samen Veerkrachtig’ letterlijk voor staat.

  Zelf een actie organiseren? Doen!

  Wil jij zelf een evenement of actie op poten zetten die mentale gezondheid op een positieve of ludieke manier belicht? Dat kan!

  Je bruist misschien van ideeën … Vlieg er dan meteen in. Weet je niet goed hoe te beginnen? Geen paniek. In onze inspiratiegids vind je activiteiten die je op weg helpen. Wat denk je van ‘soep met babbeltjes’ of ‘gelukskoekjes bakken’?

  In de inspiratiegids vind je ook de Vlaamse actie. Dat is een laagdrempelig initiatief waaraan we zo veel mogelijk diensten, organisaties, ondernemingen en lokale besturen willen laten deelnemen. Zo bereiken en sensibiliseren we meer mensen. In 2019 is deze actie ‘Spreuken in het straatbeeld’.

  Sta je te popelen om ermee te beginnen? Download de inspiratiegids dan meteen! 

  Meer info vind je op www.samenveerkrachtig.be.

  • 01/10/2019
  • Vlaanderen
  • Open evenement