Podcast over leven en werken in de psychiatrie

  • Gepubliceerd op 06/02/2020

Om meer inzicht te geven over hoe het eraan toegaat in de psychiatrie heeft het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië een podcast gemaakt. Via het internet kan je verhalen beluisteren van mensen die er verblijven en van hulpverleners. Het ziekenhuis heeft vestigingen voor verschillende doelgroepen van patiënten in Zoersel, Antwerpen, Malle en Kapellen.

"Opgenomen" heet de podcast van Bethanië. Zij hebben vestigingen in Zoersel, Antwerpen, Kapellen en Malle. Die hebben allemaal hun eigen specialisaties en zijn gericht op verschillende doelgroepen. Sowieso is voor veel mensen een psychiatrisch ziekenhuis een onbekende wereld. In vijf podcast-afleveringen worden heel wat vragen beantwoord over opnames in de psychiatrie, behandelingen en patiënten.

Hoe kan je de waardigheid en zelfstandigheid van opgenomen patiënten bewaren? Hoe praat je met kinderen over de opname van hun mama of papa? Dat zijn enkele vragen die beantwoord worden.

De eerste aflevering die woensdagavond gelanceerd wordt, gaat over de afdeling voor 60-plussers. Daarin komt Marie aan het woord: "Ik werd gecolloqueerd voor een jaar door vrederechter. Je bent vrij en ineens wordt je dat afgenomen", klinkt het. "Ik vergelijk dat altijd met een amputatie. Dat kan je ook onverwachts overvallen en dat moet je ook aanvaarden."

1 op de 4 heeft ooit psychische problemen

"We hopen hiermee ook iets te doen aan het taboe dat nog leeft over de psychiatrie", vertelt Annelies Oeyen, woordvoerster van Bethanië. "Patiënten worden toch vaak beschouwd als gevaarlijk en onbetrouwbaar. Daardoor zetten ze dikwijls ook pas laat de stap naar hulpverlening en vinden ze vaak ook moeilijk een job of een huurwoning. Nochtans heeft 1 op de 4 mensen ooit hulp nodig voor psychische problemen."

"Opgenomen" kan beluisterd worden via Spotify of via de website van psychiatrisch centrum Bethanië.

Bron: VRT NWS https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/05/psychiatrisch-ziekenhuis-bethanie-maakt-podcast-over-leven-e...