Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp lanceren toolbox 'Hoe communiceer ik over mijn ziekte op het werk?'

  • Gepubliceerd op 20/01/2021

Het verloop van een chronische ziekte is onvoorspelbaar. Soms zijn de symptomen mild en op de achtergrond. Maar soms zijn de klachten zo groot dat je (tijdelijk) je werk moet onderbreken. Dat is best ingrijpend voor jou en je omgeving, maar ook voor jouw werkgever en collega’s op het werk.

Uit vele gesprekken met mensen met een chronische aandoening blijkt dat het vaak heel onwennig aanvoelt om na een lange periode van afwezigheid terug aan de slag te gaan. Dat is voor iedereen anders. De ene staat te popelen om de draad terug op te nemen, de ander gaat met een klein hartje terug aan de slag. Kan je je job nog blijven doen? Zijn er aanpassingen of hulpmiddelen nodig? Hoe zullen je collega’s reageren op je terugkeer? Wat zeg je best wel of best niet?

Maar hoe pak je dat nu concreet aan? Hoe communiceer je over je ziekte op het werk op een manier die voor jou comfortabel is en een goede (her)start mogelijk maakt? Het Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp werkten hierover een toolbox uit. 

Hoe vraag je de vorming aan?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info. We bekijken samen hoe we binnen de coronamaatregelen deze (fysieke!) activiteit kunnen organiseren. Tijdens de vorming ligt de focus vooral op communicatie tijdens 3 belangrijke momenten: de periode van afwezigheid, het moment van werkhervatting en ten slotte enkele weken later. De vorming is enkel beschikbaar voor patiëntenverenigingen.

Voor wie graag kennismaakt met het onderwerp van de vorming, zijn er kennismakingssessies in het voorjaar van 2021.

Contactgegevens:

  • Eline Bruneel via eline.bruneel@vlaamspatientenplatform.be
  • Annemie Vandermeulen via annemie.vandermeulen@kuleuven.be


Bestel folder met communicatietips

Naast de vorming bieden we ook folders aan voor werknemers en werkgevers om beter te communiceren over ziekte op het werk. De folders zijn gratis te downloaden op de website van het Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp. 

Wil je graag een papieren folder? Vraag ze dan aan bij het Vlaams Patiëntenplatform via info@vlaamspatiëntenplatform.be. Deze zijn gratis voor leden van patiëntenverenigingen die aangesloten zijn bij het VPP en voor mensen met een chronische aandoening. Voor professionals en verenigingen die geen lid zijn van het VPP zijn de papieren folders betalend. Folders kunnen besteld worden vanaf 10 exemplaren voor 3 euro. Vanaf 30 exemplaren vragen we 5 euro en dit kan verder oplopen afhankelijk van het gewenste aantal exemplaren.