Dwangmaatregelen

Dwangmaatregelen komen nog veel te vaak voor binnen de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien is de toepassing ervan vaak ondermaats. Nochtans zijn dit meestal zeer negatieve en soms zelfs traumatische ervaringen voor patiënten en hun omgeving.

OPGanG en het Vlaams Patiëntenplatform vzw brachten een groep ervaringsdeskundigen vanuit verschillende patiëntenverenigingen samen voor een workshop over het thema ‘dwangmaatregelen’ en dachten samen na hoe hier anders en beter kan worden mee omgesprongen. Zo ontwikkelden we aanbevelingen voor zorginstellingen en het beleid. Die vind je in ons Standpunt over het gebruik van dwangmaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg.

Op 11 december 2015 sprak Else Tambuyzer op het Symposium van de Hoge Gezondheidsraad 'Dwang in psychiatrie: te gek voor woorden?' in naam van de deelnemers van de workshop over dwanginterventies. Op het symposium ging Else uitgebreid in op de ervaringen van patiënten met dwanginterventies in de psychiatrie. Zo benadrukte ze de grote, soms traumatiserende impact die dwanginterventies hebben en stelde ze een reeks aanbevelingen voor om dwanginterventies zorgvuldiger toe te passen en te verminderen.

Meer info kan je opvragen bij Else.Tambuyzer@vlaamspatientenplatform.be

Publicaties

Standpunt over het gebruik van vrijheidsbeperkende in de geestelijke gezondheidszorg

OPGanG en het Vlaams Patiëntenplatform vzw brachten in september 2015 een groep ervaringsdeskundigen vanuit verschillende patiëntenverenigingen samen voor een workshop over vrijheidsbeperkende maatregelen in de geestelijke gezondheidszorg. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde in 2016 het advies ‘Omgaan met conflict, conflictbeheersing en dwanginterventies in de geestelijke gezondheidszorg’. OPGanG en het Vlaams Patiëntenplatform...

Presentatie dwangmaatregelen

Op 11 december 2015 sprak Else Tambuyzer op het Symposium van de Hoge Gezondheidsraad 'Dwang in psychiatrie: te gek voor woorden?' in naam van de deelnemers van de workshop over dwanginterventies. Op het symposium ging Else uitgebreid in op de ervaringen van patiënten met dwanginterventies in de psychiatrie. Zo benadrukte...

Links